fredag 21 oktober 2011

Hållbar utveckling

  • Det bästa sättet att förhindra nedskräpning är att vara noga med att förklara för samhället vilka eventuella konsekvenser nedskräpning i naturen kan få, självklart finns det andra viktiga faktorer som kan vara bra för att förhindra nedskräpning. Jag tror att man behöver nästan använda lite skrämseltaktik för att människor ska förstå hur allvarligt det är, man måste använda exempel som rör alla i samhället på något sätt och inte bara exempel riktade emot en viss grupp.
  • Fattigdomsproblem hänger samman med miljöfrågor på så sätt att det ofta är den lägsta klassen i samhället som får ta hand om dessa miljöproblem. Som den filmen vi såg på angående sopfolket i Kairo, då var deras jobb att ta hand om alla sopor med deras egna metoder, de har inte rätt teknikprylar och inte något annat val.
  • Jämställdhetsfrågor och miljöfrågor hänger samman på så sätt att de "rika" lämnar jobbet och ansvaret till de i de lägre klasserna.
  • Några positiva saker som hänt med miljön i Sverige på senare år är vi har börjat använda mer vindkraftverk, börjat sortera mer sopor och att civila personer även har tagit mer ansvar angående deras konsumtion av olika ting.
  • Några bra saker som jag har gjort för miljön den senaste veckan är inte speciellt mycket, det enda är väl att jag har börjat sortera lite mer saker hemma men självklart kan man göra mer, dock så har jag fått en helt ny inblick i hur det ser ut i världen nu tack vare dessa filmer vi kollat på och jag är villig att ändra och hjälpa till med miljön ännu mer. 

torsdag 13 oktober 2011

Filmrecension om sopfolket i Kairo.

Filmen handlade om hur de utländska företagen kom till sopfolkets område och tog deras jobb som sophanterare. De som filmen handlade om levde på sina sopor och de tillhörde den sämsta klassen i samhället. De tjänade inte alls speciellt mycket, det var knappt att de fick mat varje dag och de var tvungna att ta ansvar och börja jobba för att försörja familjen i väldigt tidigt skede i deras liv. När de fick se hur de utländska företagen hanterade sopor så blev de chockade. Trots deras avancerade teknik och maskiner så lyckades företagen bara återvinna 20 % och sopfolket, eller zaballeen som de även kallades, som knappt hade någon avancerad teknik all återvann mer än 80%.
Man skulle nog behöva ta lärdom av de i den lägsta klassen, hur de kan återvinna så mycket.
Med den tekniken vi har idag så går det ju även mycket snabbare och det är mer effektivt.
Men tillslut i filmen så tog de utländska företagen över all sortering och där med alla jobb för sopfolket. Men de försökte så gott de kunde med alla diverse sophanterar-skolor, protester, dörrknackning osv. men de fick leta nya jobb eller börja jobba åt företagen och därmed göra sophanteringen i Kairo mindre effektiv.